Tapper må slanke seg

INGEN GODSAKER! Tapper smisker med veterinærassistent Linn Klausen for å få noen hundekjeks. Men verken hun eller veterinær Kari Bjørnland lar seg overtale. (Foto: Stina Mikalsen
INGEN GODSAKER! Tapper smisker med veterinærassistent Linn Klausen for å få noen hundekjeks. Men verken hun eller veterinær Kari Bjørnland lar seg overtale. (Foto: Stina Mikalsen

http://www.sa.no/lokale_nyheter/article1791220.ece Publisert 21.10.2005

 

 Overvektige hunder og katter er blitt et stort problem, hevder veterinæren ved Sarpsborg Smådyrklinikk.

Men vi skal ikke være for slemme mot Tapper. For han er nemlig syk. Han har en hjertelidelse og går på medisiner. Det har bidratt til at vekten har skutt i været. Den tre år gamle boxeren veier nå tett opp til 40 kilo. Idealvekten er ti kilo mindre.

Blir syke

Men for de friske dyrene viser veterinær Bjørnland ingen nåde. Hun har mange hunder som nå er satt på slankekur. Selvfølgelig godt hjulpet av sine eiere.

Ifølge Bjørnland er 30 prosent av hunder og katter i Norge overvektige. Og denne trenden bare fortsetter. Det blir stadig flere tjukke kjæledyr, og de tjukke er blitt enda tjukkere!

Og de overvektige firbente får ikke bare redusert livskvalitet. Svært mange blir dessuten syke.

- Hundene får mindre ork. De blir fortere slitne og de presterer mindre. De orker knapt å gå tur. Om sommeren kan de kollapse hvis det blir for varmt, forteller Bjørnland.

I tillegg til at dyrene blir daffe, kan de få sukkersyke, leddproblemer og hjertelidelser. Blant annet.

- Blant tjukke katter er fettlever utbredt. Det kan medføre leversvikt som er en livstruende sykdom, opplyser veterinæren.

- Ikke vondt ment

Mindre trim og mer mat. Det er det som er problemet for de firbente. Og det er vel liten tvil om at det er eierne som har ansvar for at det er blitt slik. Mye kan tyde på at de vi mennesker har overført vår livsstil på våre kjæledyr.

- Ja, det er eierne som har skylden. Men dette gjøres jo ikke av vond vilje, understreker Bjørnland.

Faktisk er det gjerne de snille eierne som får de tjukkeste dyrene!

- Vi forbinder mat med hygge. Og vi er glade i hundene våre. Derfor gir vi dem gjerne litt matrester fra middagen eller en kakebit når vi selv koser oss. Det, kombinert med mindre fysisk aktivitet, bidrar til at vekten sakte, men sikkert øker, sier veterinærassistent Linn Klausen.

Ømtålig tema

At enkelte dyr veier 10-15 kilo mer enn sin idealvekt er ikke uvanlig. Det er mye når man egentlig ikke bør veie mer enn 40 kilo.

Men slanking av kjæledyr er et ømtålig samtaletema for eierne. Det har veterinæren i Sarpsborg erfart.

Og det er ofte de eierne som selv drar på noen kilo for mye, og har valgt en litt usunn livsstil, som reagerer negativt, røper Bjørnland.

Men hun er likevel klar på at hundene må slankes, og at både hund og eier vil ha stor glede av det.

- Hunden får bedre livskvalitet når den orker mer, den blir friskere og den lever lenger, konstaterer Bjørnland.

BØR NED TI KILO: Boxeren Tapper sliter med overvekt. Han veier nesten ti kilo mer enn idealvekten og bør på slankekur, konstaterer veterinær Kari Bjørnland.