Dyr og nyttårsaften

Jul- og nyttårsfeiringen er rett rundt hjørnet og en del hunder og katter blir engstelige og redde i forbindelse med fyrverkeri på nyttårsaften.

Dyrene viser sin redsel på forskjellige måter. Det er derfor viktig å hjelpe dyrene så godt vi kan, så her følger noen tips til hvordan dere kan gjøre nyttårsaften bedre. Vi anbefaler å begynne så tidlig som mulig, senest 2-3 uker før nyttårsaften for at hjelpemidlene skal ha effekt.

Adaptil/D.A.P er et beroligende feromon til hund som finnes som diffuser til å sette i en stikkkontakt i veggen, som spray, eller som halsbånd. Adaptil fungerer som et hjelpemiddel for å redusere hundens stressnivå, og kan gi hunden en følelse av ro og tilfredshet i hjemlige og fremmede omgivelser. Produktet utnytter hundens egne duftstoffer, og har de samme egenskaper som hundens naturlige feromoner. Adaptil er et luktløst signalstoff som hverken er sløvende eller bedøvende

Tilsvarende finnes også til katt, og heter Feliway. Begynn med disse produktene senest 2 uker før julefeiringen setter i gang.

Vi fører også iHarmoni som er et kosttilskudd med nevromodulerende næringstoffer. Hovedingredisensen er Lactium (alfa S1 kaseinhydrolysat) som er en del av et melkeprotein. Den inneholder også såkalte adaptogene planteekstarkter som  skal understøtte virkningen av melkeproteinet. iHarmoni skal ha stressdempende effekt. Oppstarten bør være minst et par dager før forventet stress. Gis daglig i forkant av en krevende situasjon. Virkningen er ikke vanedannende. Kan gis i kortere eller lenge perioder.

I tillegg til dette finnes det diverse måter å trene hunden/katten til å bli vant til høye lyder. Det finnes cd’er tilgjengelige hvor du kan spille lyden av fyrverkeri slik at dyret venner seg til lydene. Her er det viktig å følge instruksene nøye og starte lavt for så og gradvis øke volumet. Det er meget viktig og ikke gå for fort frem og være tålmodig.

På selve nyttårsaften:

La ikke dyrene være alene hjemme da dette vil forsterke frykten. Det beste er å reise et sted der det ikke er noe fyrverkeri.

Dersom dette ikke er mulig er det lurt å lufte hunden tidlig på dagen og gi hunden et godt måltid, så den er god og mett og ikke har for mye overskuddsenergi. Ha gjerne på musikk eller tv i rommet slik at lydene utenfra blir noe dempet. Ha dyrene i et rom hvor de vanligvis føler seg trygge, gjerne uten vinduer, så de ikke får med seg lysglimt.

Lek gjerne med hunden slik at den blir distrahert.

Ta aldri med hunden ut for å se på fyrverkeri. Katter bør også holdes innendørs. Dersom du vet om en hund som ikke er redd for fyrverkeri er det lurt å la de være sammen.

Ikke forsterk frykten ved å trøste eller vise bekymring. Forsøk å være rolig og trygg, for dyret ditt fanger opp din sinnstemning.


Medisiner – angstdempende

Medikamentell behandling bør i utgangspunktet unngås.  Dersom det er behov for det  bruker vi ofte et preparat som heter Xanor eller Sileo. Disse stoffene har angsdempende virkning.

Har du spørsmål omkring dette er det bare å ta kontakt, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Vi ønsker alle en rolig og behagelig jul-og nyttårsfeiring.